De Rijksmonumenten.
In 2022 ben ik gestart met het fotograferen van alle rijks-gemeentelijke en oorlogsmonumenten in Sliedrecht. Voordat ik hiermee begon was ik totaal niet op de hoogte van deze mooie en belangrijke monumenten. Ook van deze reportage heb ik een fotoboek gemaakt. Deze is te bestellen via het contact formulier.
Het oudste monument van Sliedrecht. De Hervormde Kerk, Kerkbuurt 131.
Het onderste gedeelte van de fundering stamt uit de middeleeuwen. In 1953 werd tijdens de verbouwing van de toren een sarcofaag gevonden. Het deksel ligt aan de zijkant van de kerk.
Het museum: Kerkbuurt 99.
Dit bestaat uit twee gebouwen, het vroegere raadhuis en het kantongerecht. Het pand dateert uit 1852. Het pand is aan de achterzijde uitgebreid in 2018.
Het voormalige station.
Dit pand heeft dienst gedaan als station van 1885-1995. Op 27 november 1942 vond hier de op drie na grootste treinramp van de Nederlandse geschiedenis plaats, locomotief 10814 botste frontaal tegen stoptrein 3168. Tevens vinden we hier de struikelsteen ter nagedachtenis aan Steven Gerrit van der Kreeft.
Molendijk 204. Het baggermuseum.
Dit pand is bewoond geweest door de familie A. Volker en te herkennen aan de dakpannen welke in V vorm zijn gelegd.
Molendijk 208. Het archief van het baggermuseum.
Molendijk 181.
In het midden van de 19e gebouwd, medio 1916 in opdracht van A. Volker verbouwd. Het pand heeft een ambachtelijke stijl met elementen uit het classisme (bron: monumenten.nl).
Het raadhuis: Dr. Langeveldplein 30.
Gebouwd in 1921-1931, ontworpen door architect Bazel. In februari 2022 verlicht als steunbetuiging aan de Oekraïense bevolking nadat Poetin de Oekraïne heeft aangevallen.
Dit pand is gebouwd in opdracht van A. Volker. De V in het dak is herkenbaar voor alle huizen van A. Volker. Het pand heeft historische waarde vanwege de zorgvuldige detailleringen van de gevels en de bijzondere steekkappen. Tevens vinden we voor dit pand de struikelsteen ter nagedachtenis aan Merwedegijzelaar Pieter van Hemert.