EDM-Fotografie
Leg het moment vast en beleef het opnieuw

gemeentelijke monumenten. 

Baanhoek 75/ Tolsteeg 39.

Dit pand deed in het verleden dienst als zondagsschool (Nederlands Hervormd). Het heeft een sierlijke bol op het dak, de bouw is geïnspireerd op de Hollandse Renaissance.

Een aantal gemeentelijke monumenten aan de Baanhoek. 


Baanhoek 97: Eenvoudige dijkwoning gebouwd rond 1875-1900. Het huis heeft een lijstgevel met kroonlijst en vensterluiken. 

Baanhoek 99 : Huis met een mooie maar eenvoudige lijstgevel en een schitterende levensboom op het bovenlicht.

Baanhoek 217: Verscholen en moeilijk te vinden: De blauwe school.


Baanhoek 411. Gebouwd in opdracht van A. Volker. Het huis draagt de naam Lena Hoeve, de ramen zijn voorzien van groene luiken. Gebouwd in 1850-1875, karakteristiek voor de tijd waarin het gebouwd werd.

Baanhoek 469. In de volksmond Het Kasteeltje genoemd. De woning werd gebouwd in 1900, is uniek door het Vlaamse schilddak met daarop een piron.

Baanhoek 501. De Kievitshoeve,  helaas door het groen niet geheel zichtbaar. Is wederom een boerderij van de familie Volker geweest. De ramen zijn voorzien van groene luiken.


Een aantal gemeentelijke monumenten aan het Dr.Langeveldplein.

Dr. Langeveldplein 1: Groot woonhuis met een kap met een forse uitsteek. Dit was in vroeger tijden een deftig en mooi huis. In de gevel is een afbeelding van een scheepsromp met het jaartal 1924 zichtbaar.

Dr. Langeveldplein 2: Gebouwd omstreeks 1910. Opvallend is de kroonlijst waarin met gele bakstenen een versiering is aangebracht. Op de schoorsteen mooie scheepsversieringen. Fraaie tuin met gietijzeren hekwerk.

Dr. Langeveldplein 3: Uitgevoerd in rode steen welke verkleurd zijn, de gevel is opvallend door het gekartelde metselwerk. De ramen zijn voorzien van houten kozijnen, bovenlichten zijn voorzien van glas in lood.

Dr. Langeveldplein 7: Gebouwd in 1932 in opdracht van toenmalige tandarts Sterkenburg. Het is ontworpen door architect Aart Nieuwpoort.

Dr. Langeveldplein 28: Gebouwd in 1930, voorheen de plaatselijke bioscoop het Thalia theater. Nu een feestzaal.


Havenstraat 1: Zoals het liedje klinkt: daar aan het kleine café aan de haven. Gebouwd in 1910. De verdieping op het pand werd in 1919 toegevoegd. Het torentje bij de entree geeft een mooi accent. De bouwstijl is traditioneel maar de ramen zijn in jugendstil/art nouveau. Anno 2022 nog steeds in gebruik en druk bezocht door de plaatselijke bevolking.


A. W. de landgraafstraat 49: Dit pand is ontworpen door architect A. Nieuwpoort, gebouwd in 1940 voor de Coöperatieve Bakkerij vooruit. Verzorgd metselwerk en het verticale torentje zijn kenmerkend voor dit pand. Later werd dit pand gebruikt door elektro installatiebedrijf Verhoef. Nu gebruikt als woonhuis.


Gemeentelijke monumenten Kerkbuurt.

Kerkbuurt 52: Gebouwd omstreeks1875-1900. Fraai herenhuis in vroeger tijden bewoond geweest door èèn van de grondleggers van Boskalis Dhr. Kraaijeveld. Heeft ook dienst gedaan als woonhuis van voormalig burgemeester van Haaften. Anno 2022 een kantoorpand. Het beeld van de baggeraar is er sinds 1979.

Kerkbuurt 209: Dit geweldig mooie pand ligt verscholen achter groen maar de sierlijke nok is  nog net zichtbaar. Het dateert uit 1880 en heeft lang dienst gedaan als dokterswoning. Opleidingscentrum HIS heeft ook gebruik van dit pand. Anno 2022 gebruikt als woonhuis.

Kerkbuurt 260: Een statig huis dat voorheen dienst deed als woonhuis en winkelruimte. Dit pand werd in 1933 door Aart Nieuwpoort gekocht omdat zijn toenmalige woning moest wijken voor de aanleg van de A15. Het glas in loodraam is ontworpen door glazenier Toon Berg uit Dordrecht. Het had een zeer diepe achtertuin aan het kleindiep dat in oorlogsjaren werd gebruikt als moestuin. Tevens was er een informele binnenhaven waar de vissers de dienst uit maakten. Er lagen ook een aantal woonarken.




De gemeentelijke monumenten aan de Kerkstraat 8, 10-12.
Kerkstraat 8: Een karakteristiek woon/werk pand gelegen naast het voormalige GEB kantoor. De ronde hoektoren is op de spits afgedekt met koperen schalien. Gebouwd medio 1900-1905.
Kerkstraat 10-12: ontworpen door het toenmalige energiebedrijf anno 1915. Het glazen werk boven de toegangsdeur doet herinneren aan vroeger tijden. In 2007 is het gehele pand gerestaureerd. Gebruikers waren onder andere notaris Koppelaar en de gemeente Sliedrecht. Kenmerkend is de rode deur met schitterend sierwerk en de algehele vormgeving van het pand.  



De monumenten aan de Merwestraat.

Merwestraat 6: gebouwd in de periode tussen twee wereldoorlogen in. Elementen van de boerenbouw gecombineerd met de landelijke stijl. Zeer hoog opgaand zadeldak.

Merwestraat 16: Voorheen de Julianastraat,  Heden (2022) de Oranje Nassau school. Gebouwd in 1930 door Aart Nieuwpoort. Bestond eerst uit drie lokalen en een gymzaal. De kap is omstreeks 1989 doorgezet, de hoek omgegaan en het aangebouwde deel kreeg een speelzaal. In 2007 werd de school verder uitgebreid. Er werden drie lokalen in de kap gerealiseerd en de voorzijde kreeg een trappenhuis. Het behoort samen met het naastgelegen pand tot de gemeentelijke monumenten.

Merwestraat 18: De vroegere woning van de hoofdmeester, het is in dezelfde stijl gebouwd als de naastgelegen school.

Merwestraat 55: Dit markante pand met een fraaie tuin en een geweldig uitzicht op de rivier De Merwede. Het is ontworpen door architect van der Laan, gebouwd in 1929. De gevelvlakken zijn horizontaal en verticaal zonder geleidingen, het heeft een plat dak. Sindsdien gebruikt als restaurant. In 2022 zijn de eigenaren gestopt met de bedrijfsvoering en het pand staat te koop.


Middeldiepstraat 6: De gereformeerde kerk, bouwjaar 1931. De grote raampartijen met de toren op het zuidoosten en de houten deur met ijzerbeslag zijn kenmerkend voor de kerk.


De monumenten aan de molendijk.

Molendijk 16: De wilgenhorst. Dit fraaie pand heeft tijdens de oorlogsjaren een grote rol gespeeld. het werd door de Linie Crossers gebruikt als doorgangshuis. In de kelder was een wapenarsenaal, berichtenarchief en een zender. op het bovenlicht een gravure ter nagedachtenis aan de Linie Crossers. De eerste route was op 10 januari 1945. Daarnaast was in dit pand het allereerste baggermuseum.

Molendijk 24: Een groot dijkhuis met aan de voorzijde een hoger opgaande gevel met vier gemetselde makelaars. De kap is aan weerszijde zichtbaar. Het pand is gebouwd omstreeks 1900. De fraaie houten deur is voorzien van mooi sierwerk.

Molendijk 29: Woonhuis met èèn laag schilddak het dateert uit de tweede helft uit de negentiende eeuw. De bouwstijl is eenvoudig neo-classisme. In vroeger tijden stond dit pand naast een boerderij waardoor er in de zijgevel nauwelijks ramen of versieringen zijn aangebracht. Het zou de woning zijn geweest van baggeraar Prins van Wijngaarden.

Molendijk 99:  Fraaie dijkwoning met een schitterende deur voorzien van ijzeren sierbeslag.

Molendijk 212: Sober maar fraai woonhuis met een zadeldak en eenvoudige lijstgevel. Het is voorzien van rozet ankers, glas in loodramen. Helaas zijn de houten raamluiken verdwenen.


P. Rijsdijkstraat 64: Groot vrijstaand woonhuis met de woonkamer gericht naar de rivier. Het heeft mede door de grote raampartijen een statige uitstraling. Het pand is gebouwd tussen twee wereldoorlogen in. Door het gebruik van bakstenen, stalen ramen en het pannendak met een grote overstek vertoont verwantschap met de Haagse School.


Rivierdijk 51: De Synagoge: In 1845 door de Joden van H`veld en Sliedrecht gebouwd. Tot 1920 zijn er diensten gehouden, echter doordat er veel joden naar de grote steden vertrokken werd het minimaal aantal bezoekers van 10 mannen niet meer gehaald en werd de synagoge verhuurd met de vereiste om de gebedsruimte schoon te houden. Toezichthouder Simon de Hartog had deze taak. In de oorlogsjaren zijn alle Sliedrechtse joden gedeporteerd en raakte de synagoge in verval en werd in 1947 verkocht aan een groentehandelaar. Door de hoge waterstanden in 1995 en 1996 moest de synagoge in verband met de dijkverzwaring wijken. In 1998 is het in elf segmenten gezaagd en deze zijn 7 juni 2002 teruggeplaatst, ca. 90 meter westwaarts van de vorige locatie. De inmetseling van de herdenkingsteen (waar deze info op vermeld staat) is geplaatst door Mevr. Ietje van Zeeben- van Brakel nakomeling van 1 van de oprichters. 21 oktober 2003 werd de sjoel opnieuw ingewijd.


De monumenten aan de Rivierdijk.

 Rivierdijk 498-500 ( gemeentelijk monument) gebouwd omstreeks 1870-1880. Heeft dienst gedaan als pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk. Het heeft een rijke gevelafwerking, verschillende kleuren bakstenen en jugendstill details. Het wordt bewaakt door twee sfinxen.
Rivierdijk 506 (gemeentelijk monument) ook dit gebouw heeft dienst gedaan als pastorie. De bekende huisarts Dokter Bade heeft hier gewoond. Het pand heeft een rijke architectonische opzet en is in Sliedrecht uniek.
 Rivierdijk 534-536: Gebouwd in opdracht van de familie Bos en later bewoond door twee van zijn nazaten. Dateert uit begin 19e eeuw en is een dubbel woonhuis, waarbij de hemelwaterafvoer de scheiding tussen beide woonhuizen aangeeft. De linker voordeur heeft een rooster in Jugendstilbelijning.
 Rivierdijk 599: Voorheen het woonhuis voor de directie van de huishoudschool. Nu bijna geheel verscholen. De voordeur is nog intact met sierlijk ijzeren details. Het huis is vrij hoog en heeft twee bouwlagen en een kap.

 
 Rivierdijk 705: Dit pand kwam onder de aandacht doordat er in beide kamers van de voorzijde van het pand stucplafonds zichtbaar waren. Deze moesten verwijderd worden door een technisch defect. Het huis is begin van de 20e eeuw gebouwd met een mengeling van neoklassieke en eigentijdse elementen. De voorgevel is opgebouwd in vier vensterassen. De voorgevel is aangewezen als monument.
Rivierdijk 719: Uitgevoerd in kleine ijsselsteentjes,. Het woonhuis ligt diep aflopend langs de stoep. Bij deze woning is de topgevel die hoog boven  de topgevel van nummer 721 uitsteekt.
Rivierdijk 759: Gerestaureerd neoclassicistisch dijkhuis waarvan de voortuin is omgrensd door een gietijzeren hek. De voordeur met balkon geeft een mooi accent, evenals de dakkapel met de schitterende omlijstingen. Een pand met een voorname uitstraling. Het heeft dienst gedaan als notariskantoor en pastorie.


De monumenten aan de stationsweg.

Stationsweg 176-178: Katholieke kerk deze staat op de nominatie om te worden benoemd tot gemeentelijk monument. In de voortuin een prieeltje met Maria beeld en iedere advent staat de stal van Bethlehem hier opgesteld. In 1916/1917 was deze kerk een kleine directiekeet. Bij de bouw werd geholpen door Belgische vluchtelingen die hier verbleven tijdens de eerste wereldoorlog. In 1919 werd het ingewijd als bijkerk van de Antoniusparochie uit Dordrecht: Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand. De kerk werd steeds slechter en er moest worden verbouwd het blijft wel een ietwat eenvoudige kerk maar wel met glas in lood ramen en een mooie kerkbel.

Stationsweg 198: Een fraai woonhuis met glas in lood ramen boven de houten toegangsdeur.

 Stationsweg/Thorbeckelaan: Poort van de begraafplaats. De begraafplaats bestaat al sinds 1885. Er zijn diverse oorlogsgraven te bezoeken. 

Stationsweg/Thorbeckelaan Aula: Gebouwd omstreeks 1930 als gebedshuis en plaats van bezinning en samenkomsten bij de begraafplaats. Traditionele vormgegeven welke doet denken aan de Haagse school. Er zijn vrijwel geen versieringen, wel zijn de ramen en deuren licht getoogd. Het is nu in gebruik als kantoor.



Het complex van woningen op de Admiraal de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en de Hugo de Grootstraat.